Driftbuien peuter kidshappymomhappy

 

Driftbuien bij een peuter, waardoor komt het en wat kunnen we eraan doen als ouder?

 

Driftbuien kunnen voorkomen tussen de leeftijd van 2 tot 4 jaar, het is volkomen normaal en hoort bij de emotionele ontwikkeling en peuterpuberteit.

Dus mocht je peuter tussen die leeftijd last krijgen van driftbuien dan weet je dat het te maken kan hebben met de peuterpuberteit.

 

Peuters leren steeds meer zelfstandig te worden, en als bepaalde dingen niet gaan zoals ze zouden willen, dan kan dat zich uiten in boosheid en kunnen ze zich gefrustreerd voelen.

Peuters moeten natuurlijk ook leren om met hun gevoelens om te kunnen gaan, en dat is niet altijd makkelijk ze kunnen door hun eigen emoties helemaal overweldigd raken.

Ook kunnen ze nog niet precies vertellen wat ze voelen, daarom heeft jou peuter jou hulp erbij nodig.

 

Hoe herken je een driftbui.

 

Tijdens een driftbui kan je kind heel boos worden, gaan schreeuwen met spullen gooien of op de grond gaan liggen, ook kunnen ze heel erg gaan huilen.

Op elk moment van de dag kunnen ze een driftbui krijgen, dus sta er niet van te kijken als je boodschappen met je kind gaat doen en hij of zij wilt iets hebben en je zegt nee, dan kan je kind ook gaan schreeuwen of op de grond gaan liggen. ( niet heel erg leuk voor jou, misschien schaam je je zelfs ) maar ook dit hoort erbij.

 

Kun je driftbuien voorkomen?

 

Een driftbui voorkomen kan je niet helemaal, het hoort gewoon bij de ontwikkeling.

Maar je kunt er misschien wel voor zorgen dat je peuter minder driftbuien krijgt.

Je kan proberen wat meer leuke dingen te doen met je kind, iets meer de aandacht geven.

Complimentjes geven als je kind lief een puzzel aan het maken is of zijn speelgoed heeft opgeruimd of misschien vond je kind iets moeilijk en vroeg jou hulp in plaats van boos te worden dat het niet lukte. Vertel dan aan je kind dat je het heel fijn vond dat hij of zij je hulp vroeg, in plaats van dat je kind onrustig of boos werd.

Geef je kind ook de mogelijkheid om zelf eens iets uit te kiezen. Wat wil je voor spelletje doen? of welke schoenen wil je aan vandaag?

 

Wat ook heel belangrijk is is regels. Leg je kind altijd goed uit waarom iets niet mag en leg uit wat hij of zij dan beter kan doen.

Probeer vaak het zelfde te herhalen zodat je kind het gaat begrijpen, het duurt altijd even voordat een peuter dingen begrijpt.

En bereid je kind voor als jullie ergens naar toe gaan, ook heel belangrijk.

 

Vergeet niet driftbuien horen bij de ontwikkeling en de ene kind zal er meer last van hebben dan de ander. Uiteindelijk komt dat ook allemaal weer goed!

 

Hoe ga je om als ouder met een driftbui?

 

Als je kind boos is omdat het geen ijsje mag, zeg je bijvoorbeeld ik zie dat je boos bent omdat je geen ijsje mag. Je benoemt dan zijn of haar emotie, je kind kan zich daardoor gehoord voelen.

Geef korte duidelijke uitleg, maak het niet te ingewikkeld door er een halfuur over te praten.

Laat je kind even zijn driftbui uiten en als het weer rustig is geef je je kind even een knuffel en zeg dat het oke is. Tenzij je kind zelf aan geeft het niet te willen dan is het ook goed.

Er zijn ook kinderen die kunnen gaan slaan of schoppen. Wees dan heel duidelijk dat het niet mag slaan omdat het je pijn doet! Dat is als ouder niet leuk om dat mee te maken, maar ook dit kan helaas voorkomen. Maar wees heel duidelijk dat slaan echt niet mag, doet pijn, word mama of papa verdrietig.

 

Wat bij ons altijd hielp, is als 1 van onze kinderen een driftbui had / heeft hem of haar gewoon laten uitrazen, we liepen weg van de situatie, of we lieten de kinderen op de gang even schreeuwen en doen totdat ons kind weer van zelf rustig werd. En daarna er even rustig over praten.

 

 

 

Ik ben Sharon (33), ben gelukkig met Tom en samen hebben we 3 prachtige zoons,

Govanni (7), Javey (3), en Djaylen (9) maand en niet te vergeten onze trouwe viervoeter Messi.

 

Hier bij kidshappymomhappy vind je inspiratie voor baby & kinderkamers. Ook schrijf ik blogs over budget uitjes tot persoonlijke verhalen.

En er is nog veel meer leuks om te ontdekken.

 

Veel inspiratie en lees plezier!


Thema babykamer kidshappymomhappy

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Alles vind je bij Bol.com


Budget uitjes in Gelderland

Budget uitjes in Gelderland.

 

Ik wil graag iedereen laten zien waar de leukste kleine budget uitjes zijn in Gelderland om met je gezin naar toe te gaan.

Van gratis uitjes tot €10!


10x Leukste speeltuinen kidshappymomhappy

Bezoek met je gezin de leukste buiten speeltuinen in Nederland.